| Despre noi | Primul pas... | Sanatate | Educatie | Altele


Eclipsa


Despre QuebecQuebecul este cea mai mare provincie din Canada, are o suprafata de 1,450,680 kilometrii patrati. Quebec are ca vecine provinciile Ontario, New Brunswick, Newfoundland si cateva state americane. Fluviul St. Laurent este un punct de atractie geografic care uneste Oceanul Atlantic cu Marile Lacuri. Din acest fluviu se ramifica peste un milion de lacuri si rauri. Hudson Bay domina portiunea de nord est a provinciei Quebec iar padurile din nordul provinciei sunt unele dintre cele mai intinse din lume.

Istorie
Quebecul a fost populat in trecut de triburile de bastinasi Algonquin si Iroquois in sud si de Inuiti in nord. Europenii au venit pe aceste meleaguri in 1534. Exploratorul francez Jacques Cartier, a fost conducatorul expeditiei care a initiat in primul rand comertul de blanuri. Acest tip de comert a adus ulterior pe aceste meleaguri colonisti francezi si britanici. Orasul Quebec a fost fondat in anul 1608, devenint capitala Noii Frante. Orasul Quebec a fost conceput si construit ca o fortareata, singura la nord de orasul Mexico. Rivalitatea dintre englezi si francezi in America de Nord a dus la un razboi care a durat sapte ani si care a dus la ocupatia Quebecului de catre fortele Britanice in anul 1759 si respectiv clasarea teritoriului ca fiind colonie Britanica. Britanicii au facut un compromis laincheierea tratatului de capitulare si au promis sa protejeze limba si cultura franceza. In 1791, colonia a fost impartita in Partea de sus a Canadei (acum provincia Ontario) si Partea de jos a Canadei ( acum provincia Quebec). In 1867, este declarata provincia Quebec si devine membru fondator al Dominionului Canadian.

Populatia
De-a lungul istoriei Quebecului, supravietuirea culturii franceze a fost unul din telurile societatii Quebecoise. Cultura franceza sta la baza bilingvismului in Canada si a bogatiei culturale. Franceza continua sa fie limba dominanta in aceasta provincie si este protejata printr-o legislatie stricta. Astazi, aproape de 80% din populatia provinciei Quebec locuieste in orasele de pe malurile fluviului St. Laurent. Cel mai mare oras este Montrealul cu o populatie de peste 2.5 milioane de locuitori. Orasul Quebec este capitala provinciei desi este clasat pe locul trei in raport cu numarul de locuitori.

Copyright © Montreal On line INC.